Likovno društvo od 2001

wcb2.jpg

Rodili smo se septembra leta 2001, bolj za šalo kot zares smo si nadeli ime SENOŽETI, kot nekakšen sinonim za starejšo generacijo. Dve leti prej smo začeli v domžalski Lipi, univerzi za tretje življenjsko obdobje, tam smo se srečali tudi z akademskim slikarjem Janezom Zalaznikom, in skupaj ugotovili, da je program za nas vse preveč splošen in da želimo vedeti več. Zato smo si rekli: »Mi gremo pa po svoje!«, zavihali rokave in ustanovili društvo po svoji meri. Pri tem smo imeli vso spodbudo domžalskega Javnega sklada za kulturne dejavnosti, ki ga je vodil gospod Pavel Pevec, ter pristanek Janeza Zalaznika, da prevzame mentorstvo.

To so bili res skromni začetki v prostoru krajevne skupnosti v Radomljah, opremo so predstavljale odslužene šolske klopi in nekaj stolov, ampak nas to ni prav nič motilo. Pričeli smo z rednim vsakotedenskim nekajurnim programom likovnega dela in rednimi predavanji iz umetnostne zgodovine in likovne teorije. Ob koncu šolskega leta smo pripravili prvo samostojno razstavo in ji dali naslov »Prva žetev«. Takrat je javnost najbrž prvič slišala za nas, saj smo dobivali čedalje več vprašanj, če spejemamo nove člane. Po nekaj letih dela se je članstvo precej povečalo, lahko so pristopili vsi, ki so bili pripravljeni sprejeti naš koncept intenzivnega dela in učenja.

Že ob sami ustanovitvi društva smo sklenili, da bo naš pristop do dela drugačen, zato smo vsakomur, ki je pristopil kot član povedali, da pričakujemo aktivno delo tako v izobraževalnem kot ustvarjalnem pogledu, zato samo članstva brez aktivnega obiskovanja ateljejskega dela in udeležbe na strokovnih ekskurzijah in kolonijah doslej nismo prakticirali. Ta poteza se je pokazala kot dobra v tem pogledu, da so člani pridobili precej  znanja iz teorije in se to naučili uporabljati v praksi; vse skupaj pa smo podkrepili z rednimi obiski galerij doma in v tujini, kjer imamo vedno zagotovljeno strokovno predavanje s strani mentorja  in vodenje pri ogledu razstav. Prav s tem načinom dela je društvo tudi doseglo zelo solidne rezultate pri bienalnih  državnih tekmovanjih, ki jih razpisuje Javni sklad za kulturne dejavnosti RS  in ki pomenijo najzahtevnejše likovno 'merjenje moči' med ljubiteljskimi likovniki. Ob vsakem takem državnem razpisu je za najožji izbor (državno razstavo, opremljeno s spremljajočim katalogom) doslej izbranih po več članov društva.

Vsako leto tudi sami organiziramo poletno likovno kolonijo, običajno vedno v drugem predelu Slovenije, včasih tudi v tujini, kjer na določeno temo, za katero se odloči mentor, ustvarjamo v različnih tehnikah, od risbe do akvarela in dela na platnu, pa tudi s fotografijo se včasih spoprimemo. Daleč najbolj pomembno pa je druženje in medsebojno spoznavanje stran od ustaljenega vsakodnevnega ritma in navad. Druženja na likovnih kolonijah s seboj nosijo tudi nepozabne spomine, zabavna doživetja in spoznavanje novih krajev. Zadnja kolonija je potekala na Kočevskem, ob prelepi reki Kolpi med prijaznimi domačini.

Morda je prav, da izpostavimo tudi možnosti predstavitev društva in posameznih članov v dveh galerijah in sicer: v domačih Radomljah, kjer si z fotografskim društvom Mavrica delimo Galerijo DOM in v Kamniku, kjer upravljamo z galerijo DIKA in kjer poleg društvenih razstav potekajo tudi predstavitve zanimivih  ljubiteljskih slikarjev, kiparjev in keramikov, tako društev kot posameznikov.

Naša želja je, da bi se ljubiteljski likovniki čim bolje seznanili z likovnimi znanji in sodobnejšimi umetnostnimi tokovi ter pogosteje obiskovali domače in tuje razstavljavce, postali njihovi občudovalci in kritiki in pri tem tudi sami ustvarili kaj več, kot le dober posnetek narave.

Predsednica društva
Danica Šraj

O mentorju

Janez Zalaznik je akademski slikar, ki je s svojimi deli redno prisoten v slovenskih razstaviščih. Poleg slikarstva se ukvarja še s fotografijo, grafičnim oblikovanjem, likovno publicistiko in pedagoškim delom. Pri JSKD je  od leta 2007 izšlo sedem priročnikov, ki jih je napisal Janez Zalaznik, namenjeni pa so predvsem ljubiteljem likovne umetnosti in likovnim ustvarjalcem:

http://www.jskd.si/knjigarna/likovna.html

           

 

Nagrade in priznanja

  • NAGRADA OBČINE DOMŽALE

Kulturno društvo SENOŽETI Radomlje, Prešernova 43, je prejelo občinsko nagrado za ustvarjalno delo, s katerim njegovi člani bogatijo kulturno življenje občine.

Utemeljitev: Likovno društvo Senožeti je bilo ustanovljeno pred desetimi leti z željo, da bi jim druženje omogočalo več strokovnega znanja in priložnosti za uresničevanje lastnih talentov in ambicij na področju slikarstva. V tem času se je društvo razvilo v prepoznavno znamko in sistem, ki združuje skoraj šestdeset ustvarjalcev in ustvarjalk, ki s slikarskimi kolonijami, strokovnimi ekskurzijami, predvsem pa razstavami, lepšajo svoje življenje in življenje vseh, ki imajo njihovo likovno ustvarjalnost radi.

  • PRIZNANJE JAVNEGA SKLADA ZA KULTURNE DEJAVNOSTI RS

JSKD RS Ljubljana je ob obeležitvi 10-letnice delovanja Kulturnemu društvu SENOŽETI podelil Jubilejno priznanje, ki ga sicer podeljujejo društvom za obletnice daljšega delovanja. Ker pa je po njihovem mnenju društvo v tem kratkem času doseglo izjemne uspehe predvsem s svojim načinom dela in stalnim izobraževanjem ter kvalitetnim mentorskim vodstvom, je po mnenju JSKD priznanje podeljeno že ob 10-letnici delovanja.


 

  • Člani LD Senožeti Radomlje so se svojimi deli uvrstili na vse dosedanje državne selekcionirane razstave, ki jih bienalno organizira JSKD republike Slovenije.

  • Facebook